Ανακαλύψτε τους θησαυρούς
της Κρητικής γης

Οι Αρχάνες βρίσκονται σε μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές ζώνες στην καρδιά της Κρήτης. Αρχαιολογικά στοιχεία που έχουν βρεθεί στην περιοχή αποδεικνύουν την μοναδικότητα της τοποθεσίας και του κλίματος των Αρχανών στην αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού απο την Μινωική εποχη.


Οινοποιείο Συναδινάκης

Παραγώγος Κρητικών Βιολογικών Κρασιών Το οινοποιείο μας βρίσκεται στις Αρχάνες του Ηράκλειου, Κρήτης. Τα κρασιά μας παράγονται και εμφιαλώνονται από τον οινολόγο Ευάγγελο Συναδινάκη και την οικογένειά του. Ο Ευάγγελος γεννήθηκε στις Αρχάνες και η οικογένεια του ήταν αγρότες αμπελουργοί. Το 1991 άρχισε να καλλιεργεί τους οικογενειακούς αμπελώνες με χρήση βιολογικών μεθόδων και αποφάσισε να καλλιεργήσει τοπικές ποικιλίες όπως το Κοτσιφάλι (Τοπική ερυθρή ποικιλία με ονομασία προέλευσης την ζώνη των Αρχανών-Πεζών), Μαντηλάρι, Βήλανα, σε συνδιασμό με διάφορες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών όπως το Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon blanc που έδωσαν την πρώτη ύλη για τα κρασιά Συναδινάκης. Το 1997 εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το λευκό Κρασί Συναδινάκης, το 2000 το ερυθρό κρασί 'Κοτσιφάλι & Cabernet Sauvignon' και τέλος, το 2007 το ερυθρό κρασί 'Μερλοτ'.


Αρχανιώτικοι Αμπελώνες & Τοποθεσία

Οι αμπελώνες βρίσκονται στις αμπελουργικές ζώνες των Πεζών και των Αρχανών και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες "Κολώνα", "Λούματα", "Τραπέζα" και "Βαθύπετρο". Η καλλιέργεια είναι ήπια, με χρήση βιολογικών μεθόδων και παραγωγή 2 - 2,5 kg / σταφύλια ανα κλίμα (600-700 Kg το στρέμμα). Το έδαφος έχει μικρή κλίση με ανατολική έκθεση, στραγγίζει καλά, είναι άνυδρο, αλλού αργιλοασβεστώδες και αλλού πετρώδες, αργιλοαμμώδες και βρίσκεται σε υψόμετρο από 360 μέτρα ένα μέρος, και το υπόλοιπο στα 550 μέτρα. Το κλίμα των Αρχανων είναι μεσογειακό με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια αλλά με αρκέτη υγρασία τις νυχτερηνές ώρες και ήπιους χειμώνες. Η οινοποίηση είναι μικρής κλίμακα με συνδυασμό παραδοσιακών μεθόδων με εκείνες της σύγχρονης οινολογίας. Ο τρύγος γίνεται τις πρωινές ώρες από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.


Μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές ζώνες της Κρήτης

Αρχάνες, Κρήτης Ένας όμορφος οικισμός (και ένα αγροτικό κέντρο), 15 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, Κρήτης και 9 χλμ νότια του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού (25-35 λεπτά με το αυτοκίνητο). Οι Αρχάνες έχουν βραβευτεί ως το 2ο καλύτερο ανακαινισμένο χωριό στην Ευρώπη και το 1ο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Τα σοκάκια έχουν πρόσφατα πλακοστρωθεί και υπάρχουν δέντρα και ανθισμένα λουλούδια στις αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια των παραδοσιακών οικισμών. Τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν στην περιοχή - ένας μέσα στο χωριό (περιφραγμένη ανασκαφή) και τρεις λίγο ποιό μακριά, στα Ανεμόσπηλια και το Φουρνή (Στην άκρη του χωριού - ένα μινωικό νεκροταφείο). Η περιοχή των Αρχανών ήταν γνωστή από τα μινωικά χρόνια για την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας και ελαιολάδου. Στην μινωική έπαυλη στο Βαθύπετρο, που βρίσκεται 4 χλμ νότια από τις Αρχάνες, ανακαλύφθηκε εγκατάσταση σταφυλοπιεστηρίου ενώ στην αυλή βρέθηκε ελαιοπιεστήριο, που χρονολογούνται γύρω στο 1550 με 1450 π.χ., από τα παλαιότερα στην Μεσόγειο.


Προτείνουμε στις Αρχάνες

Τι άλλο να επισκεφθείτε

Generic placeholder image

Μινωικό Μονοπάτι

Πάρτε το δρόμο προς τον Γιούχτα and επισκεφθείτε την Μινωική Έπαυλη στο Βαθύπετρο. (Ακολουθήστε τα μονοπάτια με τα πόδια ή το δρόμο με το αυτοκίνητο)

Ο ναός του Αφέντη Χριστού στην κορυφή του βουνού Γιούκτας προσφέρει θέα 360 μοιρών, πανόραμα! Ο καθαρός αέρας του βουνού και το άρωμα από τα κρητικά βότανα την ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο και άλλα, θα γεμίσει τους πνεύμονές σας κατά μήκος της διαδρομής. Προτείνουμε να ακολουθήσετε το μινωικό μονοπάτι με τα πόδια (Ρωτήστε τους ντόπιους)

Generic placeholder image

Μουσική & Τέχνη

Πάρτε το δρόμο προς τα Πεζά (με το αυτοκίνητο), για να επισκεφθείτε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (στην Μυρτιά) και το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος (στο Χουδέτσι).

Ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας, δεδομένου ότι μπορεί να είναι κλειστά. Προτείνουμε να επισκεφθείτε το Χουδέτσι Music Festival (κατά την καλοκαιρινή περίοδο). Πρόκειται για ένα 4ήμερο μουσικής, χορού, φαγητού και τέχνης που πραγματοποιείται στο Χουδέτσι.

Cretan Food

Φαγητό & Ποτό

Οι αρχάνες είναι επίσης γνωστή και για τα καλά εστιατόρια, που προσφέρουν παραδοσιακές κρητικές απολαύσης της μεσογειακής διατροφής.

Στην πλατεία των Αρχανών μπορείτε να βρείτε μερικά εξαιρετικά εστιατόρια. Προτείνουμε το "Kritamos" ή "Το Σπιτικό". Στο κέντρο της πλατείας είναι το "Μπακάλικο" όπου μπορείτε να βρήτε κρητικά βότανα και παραδοσιακά γλυκά και να γευτείτε μικρούς μεζέδες με μια ποικιλία από τοπικά κρασιά. Στην άκρη της πλατείας (στην παλιά αγορά) δύο παλιά Καφενεία "Το Πλουμί» και 'H Αγορά' είναι δύο καλές θέσεις για να απολαύσετε παραδοσιακούς μεζέδες και αν είστε τυχεροί να ακούσετε κρητική μουσική τα ζεστα καλοκαιρινά απογεύματα.

Καλωσήρθατε στο

Οινοποιείο Συναδινάκης


Βιολογικά Κρητικά Κρασιά